לוח מודעות

פורומים

תערוכות ואירועים

מועדון לקוחות

קורסים

מדריכים/קטלוגים
 
 כתבות |  אתרים מומלצים |  תערוכות ואירועים |  קטלוג מוצרים |  קורסים | רישום חברות
ממתיקים מלאכותיים –הכול במידה


קיימים 2 סוגים שונים של תחליפי סוכר:
1. ממתיקים בעלי ערך קלורי, בהם הסוכרים האלכוהוליים הטבעיים כמו סורביטול, מליטול, מניטול וקסיליטול.  אלה אינם מתעכלים בגוף האדם ורק מעט מכמות הקלוריות שלהם נספגת בגוף. יתרונם העיקרי הוא בהיותם בטוחים לשימוש, להוציא תופעות לוואי של גזים ושלשול בשימוש של יותר מ- 50 גרם סורביטול ליום, ושל יותר מ - 20 גרם מניטול ליום. הסוכרים האלכוהוליים משמשים תחליף יעיל לסוכר מאחר שהם מורידים את התגובה הגליקמית בדם, עששת בשיניים וצריכה קלורית. עם זאת, חולי סוכרת עדיין צריכים להגביל את צריכתם משום שלמרות ההתפרקות האיטית שלהם, בסופו של דבר הם מתפרקים לסוכר. מזונות המכילים אותם הם כמעט בעלי אותו ערך קלורי של אותו המזון המכיל סוכר, לכן אכילת כמויות גדולות עלולה להביא לצריכה קלורית גבוהה.


2. ממתיקים מלאכותיים , שהם ממתיקים כמעט ללא ערך קלורי, המיוצרים באופן סינתטי. פתרון לסיפוק הטעם המתוק, ללא הבעיות הבריאותיות הנלוות אליו, השמנה ועששת, נמצא בתחילת שנות החמישים של המאה הקודמת, כאשר הומצאו "ממתיקים ללא ערך תזונתי"  המכונים גם "ממתיקים מלאכותיים". ההבדל העיקרי בין הממתיקים הינו  מרכיב ההמתקה. לכל מרכיב מיוחסת רשימת תופעות לוואי, כפי שהתגלתה בניסויים בבעלי חיים. על מנת להבטיח את בריאות הציבור נקבעה להם רמה יומית מותרת ובטוחה לצריכה.
המדפים בחנויות השונות עמוסים במגוון רחב ביותר של ממתיקים  ולכן חשוב להבין במה אתם בוחרים להשתמש, תוך מודעות לסיכונים ולהגבלות הצריכה :
 סכרין  - מתוק פי 300 מהסוכר ואין לו ערך קלורי. הוא אינו מתפרק בגוף ומופרש כפי שהוא בשתן. משתמשים בו בעיקר כממתיק שולחני אישי, במוצרי מאפה, ב ריבות, בגומי לעיסה, שימורי פירות, סוכריות, ציפוי לקינוחים וברוטבי סלטים. המלצת ה- FDA היא 5 מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף ליום. כלומר, אדם במשקל 70 ק"ג יכול לצרוך עד 350 מ"ג סכרין ליום = כ-18 טבליות. כיום אין עדיין מספיק מידע לגבי הסיכונים בשימוש בסכרין בתינוקות, בילדים ובנשים בהיריון ובתקופת ההנקה, ולכן לא מומלץ לקבוצות אלו להשתמש בו.


 אספרטיים - מתוק פי 200 מהסוכר. הוא בעל ערך קלורי זניח מאחר ודרושות ממנו כמויות קטנות מאוד. עם ספיגתו במערכת העיכול הממתיק  הזה מתפרק למרכיביו הנספגים בדם. ממחקרים שנערכו ע"י יצרני  ממתיק זה ( ויש להביא בחשבון בעיית אובייקטיביות) האספרטיים ומרכיביו אינם מצטברים בגוף. המלצת ה-FDA, היא 50 מ"ג לכל ק"ג ממשקל גוף. כלומר, אדם במשקל 70 ק"ג יכול לצרוך 3,500 מ"ג אספרטיים ליום =כ- 184 טבליות = 20 פחיות (330 מ"ל) של משקה דיאטטי ליום. זאת, כל עוד הוא אינו צורך מזונות אחרים המכילים אספרטיים. כאמור, לא ברור האם הממתיק  ומרכיביו אינם מצטברים בגוף, בזמן היריון והנקה ומומלץ להמעיט בצריכת מוצרים המכילים אותו.



 אססולפאם K- מתוק פי 200 מהסוכר. הוא משמש בתעשייה כמגביר מתיקות של מוצרי מזון בשילוב עם אספרטיים או ממתיקים אחרים. הוא אינו מתפרק בגוף ומופרש כפי שהוא בשתן. משתמשים בו כממתיק בסוכריות, במשקאות, בקינוחים מוקפאים, בג'לי, בסירופים ובמוצרי אפייה, כיוון שהוא עמיד בחום. הוא מכיל חומר בשם מתילן כלוריד, אשר בחשיפה ארוכת טווח ובכמויות הגבוהות מהכמויות המקובלות עלול לגרום לבעיות, כגון כאבי ראש, בחילה, דיכאון, בלבול ואף סרטן. למרות זאת, אין עדות מספקת לכך במחקרים ארוכי טווח. ה-FDA ממליץ שלא לצרוך יותר מ-15 מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף. באירופה ההמלצה  מחמירה יותר והיא צריכה של תשעה מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף.


 סוכרלוז - מתוק פי 600 מהסוכר. הוא בעל ערך קלורי זניח מאחר שדרושות ממנו כמויות קטנות מאוד. משתמשים בו במשקאות, בגומי לעיסה, בקינוחים מוקפאים, במיצי פירות ובג'ל. הוא ממתיק חדש יחסית ולכן לא נערכו בו עדיין מחקרים ארוכי טווח, על מנת לוודא את בטיחותו. ה – FDA ממליץ על 5 מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף. אדם במשקל 70 ק"ג יכול לצרוך 350 מ"ג סוכרלוז ליום.


 סטיביה - מתוק פי 40 עד 300 מהסוכר והוא ללא ערך קלורי. הוא מופק מעלי צמח הסטיביה (Stevia Rebaudiana Bertoni). מלבד היותו ממתיק הועלו לגביו גם השערות לגבי מספר תכונות בריאותיות, ביניהן השפעה מיטיבה על לחץ הדם ורמות הסוכר בדם. בנוסף, מיצוי מעלי הסטיביה מכיל נוגדי חמצון העשויים להגן מפני נזקים לחומר הגנטי ומפני סרטן. אך המחקרים שבוצעו עד כה מצביעים על כך שבכמויות הנצרכות בממתיק אין לגליקוזידים שבו השפעה בריאותית כלשהי. לעומת זאת הוכח, שהממתיק אינו גורם לסרטן והוא בטיחותי בכמויות הנצרכות כממתיק אישי או כממתיק במשקאות ודגני בוקר. הצריכה המקובלת של סטיביה, על פי הסוכנות האירופית, ארגון הבריאות העולמי וה- FDA  היא ארבעה מ"ג סטיביה (בעלת ניקיון של 95% ומעלה של הגליקוזידים של steviol) לכל ק"ג משקל גוף. ה-FDA הכריז על  על כמות מקובלת של צריכה העומדת על 12 עד 20 מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף ליום מהגליקוזיד rebaudioside A.


חשוב לדעת


• שימוש בממתיקים שונים יחד:  ישנם שני יתרונות עיקריים לשילוב של מספר ממתיקים במוצר מזון: הטעם והעלות. צירוף של ממתיקים מלאכותיים יכול להביא למתיקות גדולה יותר בשימוש בכמות קטנה יותר של ממתיקים. חיסכון רב בכסף לחברות המזון. אך שילוב ממתיקים שונים לא נבדק מחקרית ולא ברור מה קורה לחומרים השונים כשהם מעורבבים במוצרי המזון ומה קורה בגופנו בעקבות צריכתם.


• הפרדוקס בשימוש בממתיקים מלאכותיים – ככל שצורכים יותר, משמינים יותר: השימוש בממתיקים מלאכותיים עולה אך עם זאת, בניגוד למצופה, ישנה עלייה גוברת במשקל בעולם המערבי. חוקרים אמריקנים העלו חשד כי דווקא השימוש בממתיקים המלאכותיים מחמיר את היקף ההשמנה. התבצעו מחקרים על עכברים ועל בני אדם, בהם כשניתנה ארוחה דלת קלוריות ממותקת בממתיק מלאכותי, נגרמה עלייה בצריכת כמות האוכל בארוחה הבאה, כפיצוי לכמות האנרגיה שהתקבלה מהארוחה הקודמת.


 מדוע? בשימוש בממתיקים מלאכותיים הגוף מקבל מסר מבלבל – עם זיהוי הטעם המתוק בפה, מתעוררות המערכות הביולוגיות המכינות את הגוף לקבלת פחמימות. טעם מתוק שאינו מכיל פחמימות ( כמו בשימוש בממתיקים מלאכותיים) משבש את תחושת השובע, הוא מעלה את תחושת הרעב ואת הרצון לאכול, ולכן משבש את הבקרה על צריכת המזון, וזו עולה. שימוש לאורך זמן בממתיקים יוצר קשר בין טעם מתוק לבין מזון דל באנרגיה ופחות משביע.  אז נוצר מצב שבו כשנאכל מזון מתוק אמיתי ללא ממתיקים הגוף יטעה לחשוב שהוא מזון דל קלוריות ופחות משביע, והתוצאה תהיה אכילת יתר. לכן מומלץ להקטין את צריכת הממתיקים המלאכותיים במשקאות ובמזונות.
• מחקרים שטרם פורסמו:  מחקר חדש טוען כי אפילו פחית משקה דיאט אחת ביום עלולה להביא ללידה מוקדמת, ובכך לסכן את העובר. מבדיקת כ-60 אלף נשים הרות, נמצא מיתאם בין צריכת ממתיקים מלאכותיים (כמו אספרטיים וסכרין) לבין לידה מוקדמת. בקרב נשים ששתו פחית דיאט אחת ליום, שיעור הלידות המוקדמות (לפני השבוע ה-37) היה גבוה ב-38%; ואילו בקרב נשים ששתו ארבע כוסות ומעלה, הסיכון ללידה מוקדמת היה גבוה ב-78%. אומנם לא נמצא קשר סיבתי אלא רק מיתאם סטטיסטי אך מומלץ ועדיף להימנע מאוכל ושתייה המכילים ממתיקים מלאכותיים בזמן היריון . סביר להניח גם שמתקיימים בזמן זה מחקרים שלא יודעים עדיין את תוצאותיהם.
ההמלצה לנשים בהיריון הינה להמעיט או להימנע משימוש בממתיקים מלאכותיים, ואולי כדאי גם לכלל האוכלוסייה לאמץ אותה ההמלצה.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
• הכותבת היא  דיאטנית קלינית    B.Sc.Nutr.  רשת סטודיו C .



 

לפרטים נוספים

הדפסה   שלח לחבר

Copyright © 2002 ComLine LTD. All rights reserved.