טעם וריח של מוצר סופי בתעשיות המזון, המשקאות, הפארמה
והקוסמטיקה, הינו הגורם המכריע בהצלחת חדירתו לשוק המסחרי.
הערכת טעם וריח, הן בפיתוח מוצר חדש והן בהליך יצור רוטיני,
מבוצעת ע"י פאנל טעימה אנושי ו/או שיטות אנליטיות דוגמת GC
או HPLC. שיטות אלו הוכחו כבעייתיות, שכן פאנל אנושי נוטה
להיות סובייקטיבי ומראה תנודות ברגישות לאורך זמן. שיטות
אנליטיות הן מדויקות ואובייקטיביות, אך נותנות מידע כמותי
על הרכב החומר, שלא בדומה לאף ולשון אנושיים הפועלים על כלל
הריח והטעם.
מערכות לשון אלקטרונית ואף אלקטרוני שפותחו בשנים האחרונות,
מהוות שילוב רב עוצמה של סנסורים רגישים ומדויקים יחד עם
תוכנה כימומטרית מתוחכמת, המשלבת מודלים מגוונים של עיבודים
סטטיסטיים.
מערכות אלו משמשות בפיתוח מוצרים חדשים, השוואה למוצר
מתחרה, בדיקת יציבות מוצר לאורך זמן, השפעת חומר האריזה על
המוצר, זיהוי מזהמים. כמו כן בדיקות איכות לחומרי גלם, מקור
חומרי גלם, ביקורת איכות למוצר סופי ואף ניטור איכות אויר.
|