12
תוחור בקע .ץיקב םוחו ףרוחב רירק ריווא
ילעב םה םיבנעה םיה ןמ תואבה תויוצר
.רכוס לש ההובג הלוכת
,םיבנעה ריצב רחאל ,ןושארה רוצייה בלש
תעצבתמה תימיכ הבוגת וז .הסיסתה אוה
םילבקתמה ,)
enzimes
( םיזרז לש עויסב
תועצבמה תוירטקבה םה ,)
yeast
( םירמשמ
יפל ,להוכל רכוסה תכיפה :הסיסת
:האוושמה
ריווא תוחכונ אלל תשחרתמה הבוגת תאז
,שרפנו עבעבמ ,רצונה
CO
2
יכ
)anaerobic
(
םיאנת רשאכ .ןצמח תסינכ תענמנ ךכו
אל ,תפסונ הבוגת הלח ,םירמשנ םניא הלא
ץמוח רצונו ןצמחתמ לונתאה הב ,היוצר
ץימחמ ןייה ,.)
wine vinegar, acetic acid
( ןיי
שמשמ ץמוחה ךא ,היתשל יואר וניאו
.םינוש תונוזמ לוביטל
םיבנעה תופילקמ עבונ ןייה לש עבצה
ןמזב םיבנעה ץימ ךותב תוססומתמה
הניזה ירמוח םיאבומ 1 הלבטב .הסיסתה
תלוכת .םודא ינחלוש ןיי לש )
nutrients
(
םיבנעה גוסב היולת ןייב להוכהו רכוסה
.ריצבה ןמזב רכוסה תלוכתבו
ןייה רוציי
םיראותמה םיבלש המכ ללוכ ןייה רוציי
ןושארה בלשב .יטאמכס ןפואב 1 רויאב
תונחלוש לא םרכה ןמ םיעיגמ םיבנעה
וא םילשב אל םיבנע תדרפהל ןוימה
וכפהי םייתוכיא םיבנעש ךכ ,םיבוקר
)
crusher
( קסרמל םירבוע םיבנעה .ןייל
תנוכמב .םיבנעה ץימ תלבקל ,הכיעמל
ןיבל שוריתה ןיב םידירפמ )
press
( הציחל
םילכמל רבוע שוריתה ,התע .םיקצומה
רכוס וב ,הסיסתה ךילהתל םילודג
יפל .םירמש עויסב להוכל ךפוה םיבנעה
םג תוהוש הלא םילכמב ןייה ביטו גוס
זג רצונ הסיסתה ןמזב .םיבנעה תופילק
ןמ ןצמח תרידח ענומ ךכו שרפנה
CO
2
הרוטרפמטב תשחרתמ הסיסתה .ריוואה
.םיבנעה גוס יפ לע בוצק ןמזבו
12-37ºC
לש
תלבקל ,תבורעתה תטחסנ הסיסתה םותב
ריעצ ןיי לבקתמ .םיננסמ יקנו ריהב לזונ
ץע תוליבחל וא ם"בלפ ילכמל חלשנה
תחטבומ ןייה תוכיא .ןייה תחונמל תולודג
תומדקתמ תויגולונכט םושיי ידי לע
רושכמב תילקיסיפו תימיכ הזילנא לש
תונוכת תא רומשל תנמ לע יטמוטוא
)
tasters
( םינניי .עבצהו חירה ,םעטה
.ותוכיא תעיבקל ןייה תא םיקדובו םימעוט
תונפדב םיסנכומ )
microchips
( ספי'צורקימ
לע רומשל ידכ ןוסחאה ילכמו תויבחה לש
,ןוסחא ינסחמ ,םיבקי ילהנמ .הרוטרפמטה
בשחמ תוינכתב םישמתשמ ,הלבוה ילכ
תרקב ,תוליעי םייקל ידכ תוכרעמה לוהינל
.תויחוורו תואצוה
ןוזמכ ןיי
תונוש תויומכ םיליכמ םיגוסה לכמ תונייה
.להוכו םינובלח ,םירכוס ,תומימחפ לש
הניז ירמוחל ףוגב תוכפוה הלא תובוכרת
םג םהו ףוגה תומקר תיינבל ,)
nutrients
(
תוליעפל השורדה היגרנא תקפהל רוקמ
הליגרה הרוטרפמטה רומישלו םדאה
ףוליח ךילהת לש קלח הז .ףוגה לש
ןוזמכ שמשמ ןייה .)
metabolism
( םירמוח
.תונוש תויונמדזהב ןוזמל תפסותכ וא
תפסותב ןיימ תבכרומה הדועסל חוניק
,תוחולמ וא תוקותמ תוגוע וא תוניבג לש
תוחורא הוולמ ןיי .תובר תויוברתב לבוקמ
לושיבב .םייתד םיסקטו םיגח ,תויתחפשמ
לישבתה תא לבתל לבוקמ רשב לש יתוכיא
חבט לש םעטה יפ לע ןבל וא םודא ןייב
םילבתמ תוריפ יטלס .ינבבוח וא יעוצקמ
לש יתנוזתה ךרעה תא הלעמ ןייה .תונייב
.האנ הארמו חיר ,םעט ול קינעמו ןוזמה
C
6
H
12
O
6_
→
2 CH
3
CH
2
OH + 2 CO
2
Sugar
Anaerobic
fermentation
Ethanol
Carbon dioxide
CH
3
CH
2
OH + CO
2
→
CH
3
COOH + H
2
O
Ethanol
Anaerobic
fermentation
Water
Oxygen
Acetic Acid
Equipment
Materials
Grapes crusher
Stainless Steel
Press
Stainless steel
Fermentation vat
Stainless steel, reinforced plastic
Filters
Stainless Steel
Wine containers
Stainless steel, reinforced plastic
Barrels, casks
Oak Wood
Bottles
Glass, transparent, colored
Bottling machines
Stainless Steel
Box containers
Impermeable cardboard
Table 1. Equipment engineering materials for the wine industry.
Figure 1. Wine process
10 'מעמ ךשמה
14 'מעב ךשמה