14
הקפהל תולק םיכרד תאיצמל ואיבה ,םירכוס-בר לש יראלוקלומה
תלוכי הלדג ךכב .םהלש תונוכתה לע הטילשלו םירכוס-בר לש
רתויב םיחיטבמ םידמעומ םיווהמ םירכוס-בר םויה .םהלש הנגהה
לע הרצק הריקס ןלהל .םיליכא םייופיצ לש םוחתב ידיתע חותיפל
.רתויב םיעודיה םירכוס-בר
.םינש תואמ ינפל רבכ וקיפהל וחילצהש רכוס-בר -
)
starch
( ןלימע
חירו םעט רסח אוה ןלימע .דועו המדא יחופתבו זרואב ורוקמ
תריציל םיאתמ תויהל ידכ תויצקיפידומ בייח ןכלו שימג וניא ךא
.םיליכא םייופיצ
עודי ,םי תוצאב ורוקמש יעבט רכוס-בר -
)
alginate
( טאניגלא
ךילהת רבוע ,חירו עבצ םעט רסח טאניגלא .אירב יתנוזת ףסותכ
,דמצנ ,שימג יופיצ רוציל רשפאמ רבדה .ןדיס ינוי תוחכונב היצלג
.םקרמ קזחמו יטטסא
ץופנה רכוס-בר איה הזולולצ -
)
cellulose
( הלש תורזגנו הזולולצ
הזולולצ .םיחמצהו תוריפה ,תוקריה בור לש תונפדב הרוקמ .רתויב
םהש םירכוס-בר תולקב לבקל ןתינ ךא םימב תססומתמ הנניא
םייופיצ לש םינוירטירק לע ונעי םהלש תונוכתהו הזולולצ לש תורזגנ
.םייבטימ
carrageenan, ןוגכ ,םיפרש לש םינוש םיגוס םנשי -
)
resin
( ףרש
םייופיצ םינתונו הלועמ תושימג ילעב םירכוס-בר םהש ,dextran
.דואמ הובג הנגה תלוכי ילעב
ינשה רכוס-בר ,ןיטיכ לש תרזגנ אוה ןזוטיכ -
)
chitosan
( ןזוטיכ
םידלשמ רקיעב ןזוטיכ םיקיפמ םויה .הזולולצ רחאל רתויב ץופנה
.לכאמ תוירטפ אוהש ףסונ רוקמ ונשי ךא ,םינטרסו ספמירש לש
,קרב הנקמ אוה ,ןוזמ ירצומ לש תוכיא רופישב דואמ ליעי ןזוטיכ
לש האוושה גיצמ 3 רויא . ףדמ ייח ךיראמו םילזונ דוביא ןיטקמ
.ךשוממ ןוסחא רחאל ,ןזוטיכב הפוצמ לפלפו הפוצמ אל לפלפ
ןיב .תיעבט תילאיבורקימיטנא תוליעפ רשוכ שי ןזוטיכל ,ףסונב
,תוליער תוכתמ לרטנל ,םינמוש טולקל לוכי ןזוטיכ יכ ,אצמנ רתיה
ןיוצמ רמוחל ותוא ךפוה רבדה .ףוגה לש ןוסיח תובוגת דדועל
.םייביטקא םיליכא םייופיצל
םייביטקא םיליכא םייופיצ
םייופיצב רזעיהל ןתינ ,ןוזמ ירצומ לש ףדמ ייח תכראהלו הנגהל ףסונ
טאניגלאש ונרכזה רבכ .ןוזמה לש ותרשעהלו ורופישל םיליכא
לע ססובמש יופיצו םמצעב םיאירב םיביכרמכ םיעודי וזוטיכו
רישעהל ןתינ ןכ ומכ .יתואירב ןורתי איבהל יופצ ולאה םירמוחה
םתרטמש םירקחמ םנשי םויה .םיפסונ םיליעומ םירמוחב םייופיצ
ןוזמ ירצומ לש יתנוזת ךרעו תוכיא םירפשמש םירמוח ףיסוהל
דגונ הווהמש E ןימטיו םע םייופיצ תרשעה לע חווד .םייופיצ תרזעב
חווד ,ףסונב .םדאה תואירב לע תובר תויבויח תועפשה לעב ןוצמיח
דוקפת םידדועמה הקיטואיבורפ יקדייח םע םייופיצ תרשעה לע
.לוכיעה תכרעמ לש ןיקת
םוכיס
םיליעיכ םמצע תא וחיכוהו םינש תואמ רבכ םימייק םיליכא םייופיצ
.םינוש ןוזמ ירצומ רומישל
תרזעב ,םיפאוש םלועה יבחרב םיבר םירקחמ תונורחאה םינשב
שומישה תא ביחרהל ,םינוש םייעבט םירמוח לש תונוכתה לש הנבה
לש בחר ןווגמל םיילאמיטפוא םייופיצ חתפלו םיליכא םייופיצב
.ןוזמ ירצומ
שומיש אלל ןוזמ ירצומ לש ףדמ ייח תכראה ורשפאי םיליכא םייופיצ
הפולח ואיבי םג םה .םייטטניס הרבדה ירמוח וא םירמשמ םירמוחב
.הביבסל םיליעומ ויהיו תוילאודיבידניא קיטסלפ תוזיראל הלכתמ
ןוזמ לש תויתנוזת תונוכת רפשל םג ולכוי םייביטקא םיליכא םייופיצ
.םייעבט םירמוחב שומיש ךות
תורוקמ
Dhall, R. K. (2013) Advances in Edible Coatings for Fresh Fruits
and Vegetables: A Review. Critical Reviews in Food Science and
Nutrition 53, 435-450.
Poverenov, E. Danino, S. Horev, B. Granit, R. Vinokur, Y. Rodov,
V. (2013)
Layer-by-Layer Electrostatic Deposition of Edible Coating on Fresh
Cut Melon Model: Anticipated and Unexpected Effects of Alginate-
Chitosan Combination.
Food and Bioprocess Technology In Press.
Falguera, V. Quintero, J. P. Jimenez, A. Munoz, J. A. Ibarz, A. (2011)
Edible films and coatings: Structures, active functions and trends in
their use. Trends in Food Science & Technology 22, 292-303.
7
O
C
-ב תועובש השולש לש ןוסחא רחאל םילפלפ .3 רויא
.ףדמ ייחב םימי העבשו
12 'מעמ ךשמה